De Citit : Editoriale

Raport despre starea natiunii

| 18 septembrie

Pasarea! Pasarea! Esti pe receptie? Fii atent, obiectivul e in vizor. Acum l-am preluat de la Bursucu. N-a observat nimic. E intr-un sacou albastru… La sacou are infipta o batista rosie in buzunar. Se vede din prima. Da, domne, confirm. O aranjeaza. O rasfira. Acum s-a asezat la o masuta de la Comedie. Si-a aprins o tigara. Vorbeste ceva cu chelnerita. Vorbeste cam mult. Ii arata ceva din meniu. Acum ridica din umeri. Raportez. Verificati chenerita. I-a luat mana intr-a lui. O priveste in ochi. Ea rade. De ce rade? Rade si el. Aha, fata e a noastra. Bine asa. Acum si-a scos telefonul si suna pe cineva.
I-a adus berea. Nefiltrata. Atentie! Un homles il abordeaza. I-a cerut o tigara. I-a dat un snop. Ala a facut un semn cu doua degete la cap. Homlesu’ e de inaltime potrivita, are un tening murdar si niste tenisi mai murdari. Ce bun e, manca-ti-as, n-as fi crezut ca-i al nostru! In sfarsit, vorbeste cu cineva la telefon. S-a ridicat. Plateste. Pleaca. Da, il urmaresc indeaproape. S-a oprit la scluptura. Si-a pus mana pe roata. Sunt sigur ca a plantat ceva acolo. Ma uit, ma uit… E o guma de mestecat care mi s-a lipit de degete. Nemernicul! Acum merge pe Tonitza, in jos. Se saluta cu o duduie care sta picior peste picior… da, exact, picior peste picior… De ce? Ce semn? E de bine? Daca statea cracanata trebuia sa abandonam? Frate, ce tare e!
Acum a cotit-o brusc, pe Franceza. Sunt pe urmele lui! Ah, un dobitoc mi-a taiat calea, un terchea berchea mucos. Stai. Mucosul mi-a dat ceva. Mi l-a palmat. E portofelul lui. Il cercetez imediat. 200 de lei, buletinul, trei carduri… unu’ e golg. Al dracu’, bine o mai duc unii! Nimic altceva. Doua chitante. Una de la Angst, alta de la anticariat. Nu scrie, domne! Un anticariat! Gata, l-am reperat. E la "Produse Bio". Cum adica n-o sa cumpere nimic? Cum o sa-l convinga? Eu, daca vad un vanzator scarbos, imi vine sa-i mut falcile! Da, ai dreptate, a iesit, e nervos. Iar vorbeste la telefon. E si mai nervos. |ipa la telefon "Alo, alo!", ca prostul. Inteleg. Da, fug, fug imediat. S-a pus la coada la Dristor Kebap, langa biserica. Fug acus. Stai, sa ma ciufulesc putin…
Alo, Pasarea? Dezastru! Am ajuns langa el si am zis asa, cuvant cu cuvant: "Domnu’, domnu’, v-a cazut asta!" Am si gafait, pe cuvant. Mizerabilul. S-a uitat in ochii mei si mi-a zis cu gura lui: "Ei, ai gasit ceva? Daca nu, e timpul sa dispari, ai facut-o de oaie!" Am facut pe niznaiul si i l-am dau in primire lui Chinezu, care il astepta la Bordello. Da’ a daugat: "La Bordello ma duc, sper ca n-a intarziat schimbul!"
Dezastru, da, domne, dezastru. Acum sta afara la Bordelo si se uita la Chinezu. Ce crezi ca face acum, Pasare? Si-a indoit destu’ mijlociu de la dreapta si-l infunda in pumnul stang, intredeschis!
Mama, ce i-as sparge fataul!