De Citit : Altele

Puzzle feroviar

| 26 noiembrie

 

În InterRegio 1743.

Un lot de şase picioare impetuoase de damă, grupate într-un colţ de vagon, mă cheamă involuntar în zona lor de referinţă. Sînt în cămaşa mea de ginerică, luată abia a treia oară şi cred că sînt şanse să iasă ceva. Mă apropii cu un zîmbet tîmp la purtător, dar tocmai atunci ultima ţigare se stinge și este aruncată delicat pe culoar, iar fetele, cuminţi, se retrag, cu tot cu colanții lor, în compartiment. Tocmai la timp, pentru că din stînga s-a pornit o convorbire telefonică, iar concentrarea mea ar fi avut serios de suferit:

„Alo! Aloo! Mă auziți? Bună ziua. Vreau să dau şi eu anunţ la dumneavoastră la radio: notați? Se înregistrează? Ziceți acolo…sînt magaziner, am liceul la bază, patruşopt de ani, cu sănătatea sînt bine, doar cînd mănînc mai multe prune, îmi merge burta, dar îmi trece repede, şi oricum deja s-au trecut. Nu fumez şi ştiu să fac şi de mîncare. Cum? Nu vă aud! Mă scuzaţi, sînt într-un tren de persoane. Caut o fată singură, serioasă, gospodină, de meserie dactilografă, sau de-asta, cu calculatorul, eventual gestionară la vreun aprozar. Da, nu contează vîrsta, ştiţi dumneavoastră pe vreo fată cuminte şi la casa ei…? Cuuuum, n-am sunat la…”

Las tînărul cu discuția neterminată, văd în compartiment un loc liber lîngă un pensionar verde de vreo 67 de ani, şi intru din plin în scena unei discuţii profi, întreruptă doar două secunde, cît am fost săgetat indulgent cu privirea:

„…i-am rectificat vibrochenul la cota R1. Maşina era din ‘75, longeronul era mîncat de rugină. Am prins cu sîrmă şi am plecat, dar am mers numai cu 80; iese longeronul şi sare din basculă şi n-ar fi problemă că iese longeronul, dar la viteză mare te aruncă, şi ce faci?…”

Mai mult nu mai știu, cred că am adormit pe fondul unui miros de parizer. M-am trezit brusc, nevoit să fac o ieșire spre capătul vagonului.

Morală, pildă și învăţătură:

Cînd la veceul din tren este ud pe jos iar apa nu-i trasă, nu-l înjura pentru asta pe moşul care tocmai l-a folosit înaintea ta. Poate că e doar defect iar cînd apeşi butonul verde, sare apa și te stropeşti pe blugii tăi albi. Şi trebuie dup-aia să stai cinşpe minute în cabină, cu geamul deschis, ca să te usuci…