De Citit : Editoriale

Nu dati banii pe prostii!

| 07 mai

Hai prin norduri, mai, copii!

Fiti atenti. Uitati cum zic eu sa faceti in urmatoarele zile. Lasati figurantii si smecherii sa plece la Ibiza. Adunati-va si voi cativa banuti. Urcati-va in masina. Ma rog, in avion, daca sunteti normali la cap. Luati directia Riga, capitala Letoniei. Primul avantaj – invatati din start care-i Tanda si care-i Manda, nu va mai faceti de cacao, ca nu stiti care-i Lituania, care-i Letonia si care Estonia. Si n-o sa mai puteti fi victime de bancuri rasuflate, cu Slovenia si Slovacia, Iran si Irak, sau Jac si Rac. Ca-ntre Alina si Adina banuiesc ca stiti sa faceti diferenta. Odata ajunsi, o sa constatati ca banii alora sint mai tari ca euroiu.
Da, domne, nu stiu cum au facut, dar s-au invartit, s-au orientat perfect. Euroiu e mai mic decat Lats-u’ lor. De dus, letonii o duc bine. Pina la criza au spart avioane, in timpul sperieturii au avut vreun an in care le-au cam tatait toate alea, dar pe urma s-au scuturat si au depasit iar plutonul. Sunt pe crestere serioasa si nu se lasa. E o tara in care se mananca bestial si se bea cel mai bun digestiv din univers. Balzamu’ negru de Riga, minunea absoluta a amarelor de dupa masa, suveranul care-l depaseste pe clasicul Unicum in galop, si-i face cu mana de la distanta. Dupa ce v-ati cazat, ati scapat de industria de jefuire a turistului, si-ati luat o gura de Balzam, dati fuga in cartierul de industrii creative. Da, au asa ceva, ce n-o s-avem noi nici macar cand o fi Nicusor Dan presedinte. In primul mandat. P’orma, rezolvam si asta. Acolo, pe strada Maskavas, la numarul 6, dati de restaurantul georgian Pirosmani. Dupa numele unui fabulos pictor naiv.
Mai multe nu zic. Nu s-au inventat cuvinte care sa descrie Paradisul. Dupa ce iesiti de-acolo, sunati-ma si ziceti-mi cum vi s-a parut. Am rabdare. V-astept.