De Citit : Editoriale

Nomofobie

| 19 decembrie

207 oase

Corpul uman are 206 oase. Membrii Generatiei Y – cei nascuti in jurul anului 1980 – tind sa mai capete un os si sa ajunga anatomic la 207, adica 206 de la natura plus smartphone-ul. Asa descriu, metaforic, antropologii dependenta pe care o are aceasta generatie pentru telefonul mobil, care a devenit in ultimii ani, pentru multi, parte greu separabila a fiintei.
Psihiatrii au catalogat in tratatele lor si o noua boala: nomofobia (no mobile phobia) – frica de a ramane fara baterie la telefon sau fara internet mobil. Manifestari: nervozitate, stres si atacuri de panica. „M-as simti nelinistit fara smartphone, ca si cum ar lipsi o parte din mine“ – isi descriu tulburarea unii. Aproape 90% dintre tinerii generatiei Y chestionati intr-un studiu efectuat in Statele Unite si Europa afirma ca isi verifica e-mail-ul si conturile de retele sociale inainte de a se da jos din pat dimineata. E primul lucru pe care il fac de cum au deschis ochii. Unul din trei nu se desparte de mobilul cu conexiune la net nici macar cand se duce la toaleta. Aproape jumatate din respondentii intervievati (46%) spun ca trimit SMS-uri, e-mail-uri si verifica site-urile de socializare in timpul meselor alaturi de familie, cu care comunica, evident, mai putin.
Desi constientizeaza ca este periculos, un tanar din cinci admite ca se intampla sa trimita SMS-uri in timp ce se afla la volan. Mai mult de jumatate dintre tinerii intervievati recunosc ca exista o diferenta semnificativa intre identitatea pe care si-au construit-o pe internet si cum sunt ei in realitate. Avem astfel motive sa credem ca daca unui leguitor ii va da intr-o zi prin cap sa introduca printre pedepsele din codul penal interzicerea accesului la smartphone pentru o perioada, numarul de infractiuni juvenile ar putea cunoaste un declin insemnat.