De Citit : Editoriale

Miracole mici – 1

| 12 august

secretul materialului
Vitea Mihailov este locuitor al tinutului legendar al Deltei. De mic a dovedit aptitudini deosebite. La varsta de 10 ani a invatat sa citeasca, la 12 ani stia deja toate literele. Si-a construit de unul singur un laptop din stuf si tulpini uscate de loboda. A fost primul locuitor al Deltei Dunarii care a avut cont pe Facebook. Desi nu a parasit niciodata satul Mila 23 (decat pentru a face cateva incursiuni nocturne la Periprava si Murighiol), a fost tag-uit in fotografii de la evenimente culturale & mondene din Bucuresti, Brasov, Milano, Detroit, Miercurea-Ciuc.
In curtea colibei sale, unde a construit o scena din setci, Vitea face performance-uri care au inceput sa atraga atentia artistilor profesionisti. Marina Abramovic si-a exprimat admiratia pentru munca lui Vitea si si-a exprimat sprijinul in organizarea unui festival de dans modern si pescuit care sa arate rolul important si profund al Balcanilor in cultura europeana.
Numarul de turisti din Mila 23 s-a dublat de cand Vitea isi expune instalatiile in ograda (sculpturi in oase de stiuca dupa personajele lui Vermeer). Din cand in cand, cand ii vine cheful, Vitea Mihailov ia fix 15 spectatori, ii baga in casa si le citeste poezii pentru copii in ucrainiana, dupa care se dezbraca la piele si se spala intr-o copaie fara apa.
Se pare ca lenjeria lui intima are proprietati deosebite. Sticla, odata stearsa cu o bucata de panza provenita de la chilotii artistului, ramane curata vreme indelungata. In serile de august, la lumina facliilor pot fi observati sute de oameni din toata lumea frecandu-si ochelarii cu bucatele de material gri, cu pete maronii.