De Citit : Editoriale

La Craiova s-au imperecheat Stradivariusii

| 19 mai

"Paganini: inger sau demon?“. Hai, ziceti, "a fost, sau n-a fost?“

Turneul Stradivarius se apropie de final. Vestea nu va mai ajuta, pentru ca biletele s-au epuizat in toata tara inca inainte de aparitia afisului. Erau anuntate 14 concerte. Pana acum sunt doua suplimentare: la Filarmonica din Iasi s-au pus scaune si pe scena si tot a ramas jumatate de oras in strada. Asa ca Alexandru Tomescu a dedicat tinerilor bosumflati integrala "Capriciilor“ lui Paganini, a doua zi, intr-un concert gratuit la Biblioteca Universitara. Au urmat, in acelasi registru, Onesti, Focsani, Bacau, Pitesti, Craiova, Timisoara. La Pitesti, filarmonica n-a mai fost plina de pe cand era folosita ca sala de cinema­tograf.
(La Craiova, dupa concert, Stradivariusul lui Tomescu a fost invitat la cina de un Stradivarius mai batraior (n. 1694) al craioveanului Liviu Prunaru – concert­maistru la Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam. Mai era cu ei si Guarnieri-ul sotiei lui Prunaru, Valentina Svyatlovskaya).
La Cluj, intarziatii ofera de trei ori pretul unui bilet. Nu stiu daca "Paganini (a fost) inger sau demon?“. Nu stiu nici daca "„a fost sau n-a fost“. Dar stiu ca Alexandru Tomescu a inceput un turneu si a facut o revolutie. Tündérground trece Carpatii. Este un eveniment rar: au cantat de peste 20 de ori la Budapesta, de zeci de ori in Ungaria si la Sziget-uri, si doar de doua ori la Bucuresti. Atentie, vin inarmati: pe langa arsenalul lor celebru – flaut, clape, percutie, vioara electrica, dramba, chitari – cei sapte muzicieni ii au ala­turi si pe Eduard Neumann si pe AG Weinberger. Sincer, eu cred ca A.G., cum e el mai ursulos, i-a tarat de pe scena in studio sa scoata un al doilea album – Ballyho. Il aduc cu ei si canta la Silver Church, pe 26 mai. Aoleu! Joi incepe Festivalul de jazz Greenhours?! Internationalii sunt legendara Marilyn Mazur, Polar Bear (post jazz, experimental, funk) si intr-un final apoteotic, Mozdzer, Danielsson & Fresco.