De Citit : Editoriale

Incendii si concerte

| 28 iunie

Mutilari vesele in capitala

De cateva saptamani a inceput turbarea: o tinem tot intr-un festival. Concentratia e atat de mare ca nici n-am apucat sa povestesc despre Manowar, Motörhead si ce s-a mai intamplat la OST Fest. Acum e tarziu, dar o emotie tot am sa-mi eliberez aici. Nu este cea starnita de trupele care au urcat pe scena. E vorba despre cei din fata scenei. Mancatorii de metal sunt cei mai seriosi oameni din tot ce-am cunoscut.
Vreau sa zic ca ei chiar fac ceea ce simt. Sunt altfel decat cei optzecisiceva la suta dintre romani care se declara credinciosi dar nu merg la biserica decat la botezuri si inmormantari si au impins Romania pe locul doi in Europa in festivalul coruptiei. Metalistii se declara iubitori de rock dar se si duc la toate slujbele. Respect. Vreau o Romanie de metal. Lemmy, un om serios de 67 de ani in uniforma lui de rock-and-roll, si-a extras cateva vorbe pentru bucuresteni.
Abrupt cum il cunosc fanii Motörhead, a trantit intai o bruma de sudalme la adresa politicienilor, dar mai tarziu a facut un compliment neasteptat: "Am vazut in oras ca va plac si cladirile vechi, nu numai muzica veche". Or fi apucat englezii sa bea prin centrul istoric? Oricum e sigur ca au apucat sa vada bucatica aia de oras in care farmecul Bucurestiului n-a apucat sa fie strivit de betoane.
Cu cateva zile inainte de aceasta istorica declaratie, in acelasi Bucuresti, lua foc Moara lui Assan. Ii las pe toti cei care s-au recunoscut in lauda lui Lemmy ca iubitori de cladiri vechi sa spuna ce-i cu moara asta. Cati ani are, ce statut, de i se da foc si de ce ne-ar pasa noua de dansa. A, si de ce stam acasa cand Moara arde si cand Hala Matache este demolata noaptea, bucata cu bucata, sub protectia unui primar care – dupa cum singur a declarat – asteapta sa dispara ca "sa nu mai aiba opozantii de ce sa se mai lege". Hai, nu mai stati in casa, daca "va plac si cladirile vechi nu numai muzica veche".