De Citit : Editoriale

In arsita toamnei

| 18 octombrie

se topeste capitala

A fost cea mai calda zi de octombrie din ultimii zece ani. Asa zice prin presa. Asa o fi. Dar as prefera niste titluri mai bengoase, mai senzationale, mai mobilizatoare. E, totusi, o stire tare.
As vrea ceva de genul…„Ultimele zvarcoliri ale caniculei. Uluitor – cu un ultim efort, caldura nemiloasa de asta-vara loveste din nou. Modificarile climatice fac ravagii – Toamna caniculara fara precedent in ultimii ani. Frunzele ard sub soarele torid al toamnei tarzii. Ah, Toamno, ce-ti mai plac caldurile! Melancolia toamnei e de domeniul trecutului – Hotelierii vor extinde sezonul de preturi estivale pina la 1 Decembrie. Mercurul din termometre a luat-o razna – Toamna cu microunde scapate de sub control. Planeta e in pericol! Sub arsita lunii Octombrie, rezervele mondiale de muraturi sunt total compromise!
Senzational – sinele de cale ferata sunt gata sa se retraga in munti, pentru ca nu mai stiu cand sa se dilate si cand sa se contracte. Octombrie. 28 de grade la umbra. Capitala se topeste fara sa stie de ce. Meteorologii sunt uluiti. Toamnele si iernile caniculare i-au luat pe nepregatite. Primarul general se arata neputincios. Utilajele de dezancalzire nu au fost prinse in bugetul anual. Se incearca, in disperare de cauza, inversarea turatiei motoarelor de la utilajele de deszapezire. Haosul pune stapanire pe capitala. Milioane de cetateni scot mesele pe terase. Cine n-are terasa, scoate masa pe strada. Circulatia e oprita pe marile bulevarde. Nu mergeti nici pe stradute! E mult mai rau! Ion Iliescu a avertizat asupra acestor fenomene inca din 1994. Caldura salbatica a toamnei compromite programa din invatamantul liceal. Bacovia, Minulescu, Nichita Stanescu si Radu Stanca scosi din manuale, pentru lipsa de relevanta.”
Altfel, un titlu sec, despre o zi calda de toamna, nu-mi spune absolut nimic.