De Citit : Editoriale

Guantanamo forever!

| 03 iunie

Obama a promis ca va inchide urat mirositoarea inchisoare pentru prizonierii din razboiul cu Al Qaida. Dar nimic nu s-a schimbat.

Curtea Suprema a SUA a refuzat, pentru a opta oara anul acesta, sa examineze un recurs depus de un prizonier de la Guantanamo. Aceeasi Curte Suprema a acordat prizonierilor din inchisoarea extrateri­to­riala americana, in 2008, dreptul de a se adresa tribunalelor federale pentru a contesta mentinerea lor in detentie. Avo­catii si militantii pentru drepturile omului s-au bucurat atunci, dar iata ca trei ani mai tarziu nu s-a schimbat mai nimic. Una din cauze e chiar compozitia Curtii: 4 judecatori conservatori si 5 progresisti, dintre care insa unul, Elena Kagan, numi­ta chiar de Obama, refuza orice caz legat de Guantanamo. Motivul e ca a lucrat in astfel de cazuri pentru administratia democrata, inainte sa fie numita la Curtea Suprema. Camera reprezentantilor, in care sunt majoritari republicanii, vrea sa restrictioneze bugetul pentru transferarea prizonierilor de la Guantanamo. Fapt care ar putea sa impie­dice aducerea lor, pentru judecare, pe solul american.
Astfel, principala re­vendicare a asa-zisilor “prizonieri din razboiul cu Al Qaida”, acceptata de administratia Obama, ramane litera moarta. Unul dintre ei se pregateste sa depuna plangere impotriva autoritatilor americane, si in primul rand impotriva fostului prese­dinte George W. Bush, pentru detentie abuziva. Este vorba despre un algerian de 42 de ani, care traieste acum in Franta. El a fost arestat in 2001 la Sarajevo, unde locuia impreuna cu sotia si copilul in varsta de doi ani si preda limba araba intr-un centru finantat de Arabia Saudita. A fost detinut timp de 8 ani la Guantanamo, intr-o celula de metal de 3 m2, torturat si privat de somn. Eliberarea lui a fost hotarata in 2008, dar a fost “uitat” la Guantanamo pana in 2009. Nice!