De Citit : Editoriale

Fumatorii pot salva vieti

| 29 martie

Sa ne share-uim viciul

Duminica seara am descoperit ca am fost invitat intr-un nou grup pe Facebook (fac parte din vreo zece), denumit „100.000×6“. Ciudata titulatura! Explicatia a venit de la initiator, jurnalistul Patrick André de Hillerin. El porneste de la un calcul: statul strange anual, de la fumatori si bautori, un sfert de miliard de euro. Este celebra taxa de viciu introdusa de Eugen Nicolaescu in 2006. Astfel, pentru fiecare 1.000 de tigari, un fumator plateste 10 euro statului roman.
Pentru fiecare litru de alcool pur consumat (oare cine bea alcool pur?) statul primeste 2 euro. „Ca fumator, platesc, dupa calculele mele, cam 146 de euro pe an drept taxa de viciu“ – spune jurnalistul. Calculul facut de Patrick este generat de o tragedie, cum sunt alte sute in acest moment in Romania: Diana, o fata care abia a apucat sa mearga la gra­dinita, este foarte bolnava, iar parintii ei cauta disperati 150.000 de euro pentru tratamentul care ar salva-o. Statul nu gaseste acesti bani printre cele 250 de milioane de euro pe care ii aduna anual de la vicioti. Si atunci Patrick vine cu o propunere: grupul care sa stranga pe Facebook 100.000 de voluntari fumatori si social drinkers dispusi sa doneze fiecare cate 6 euro pe an pentru rezolvarea unor cazuri precum cel al Dianei.
Daca grupul ar coagula 100.000 de romani, dintre cei 4,6 mili­oane aflati teoretic pe Facebook, care sa faca aceasta donatie, cinci- sase copii grav bolnavi ar avea sanse sa traiasca. Aceasta poveste ilustreaza foarte bine ce forta sociala capata Facebook prin milioanele de grupuri (deschise sau inchise) create in lumea intreaga pe baza de idei-protest sau de pasiuni. O imensa bataie de cap pentru stat si guvernanti, pentru companii si institutii care se vor vedea puse in fata unor demonstratii ale societatii greu de administrat si controlat. Ceea ce nu e tocmai rau.