De Citit : Editoriale

Frumoasa nevazuta

| 08 aprilie

Va trebui sa se lase cunoscuta de fortele de ordine franceze…

Cu multa gingasie, asa li s-a recomandat politistilor si jandarilor francezi sa execute controalele de identitate si, eventual, amendarea cu 150 de euro a musulmancelor care poarta voalul integral islamic. Zis si “niqab”, acesta nu lasa sa se vada decat ochii si va fi interzis din 11 aprilie in locurile publice. Oamenii legii nu vor putea obliga insa femeia musulmana recalcitranta sa-si scoata tinuta, ei vor putea sa o retina la post maxim 4 ore, dupa care, in caz de persistenta a problemei, vor trebui sa faca apel la procuratura si sa intocmeasca pe data un raport catre sefi.

Niqabul este tolerat in locuri considerate private, cum sunt anumite intreprinderi, la domiciliu sau in masina personala, dar nu pe locul soferului (ca nu s-ar mai sti cine a trecut pe rosu si cine trebuie sa plateasca amenda pentru depasire de viteza). Este definitiv interzis, in schimb, pe strada, in parc, la carciuma sau la policlinica si spital. Chestiune din urma care va cam face valuri, ca si asa unii musulmani mai nervosi pun gheara in gatul personalului medical si fac urat, pretinzand ca sotia sa le fie consultata doar de un medic femeie. Partidul UMP, jucarica presedintelui Sarkozy, n-a lasat nimic la intamplare. Odata cu punerea in aplicare a legii care interzice voalul integral, s-a organizat si o dezbatere pe tema “laicitatii si a islamului”. Te cam intrebi de ce, ca doar au anuntat ca nu vor sa schimbe legea din 1905 care a batut in cuie separarea statului de biserica. Ceea ce vor insa este sa mai ia din alegatorii Frontului National, partidul de extrema dreapta pe care blonda Marine l-a mostenit de la taticul Le Pen.

Asa ca urla cu lupii, iar consilierul intim al lui Sarkozy, recent parasutat ministru de interne, a zis-o pe sleau: sunt prea multi musulmani in Franta!