De Citit : Editoriale

E MARŢI Ba e treişpe!

| 06 februarie

E fain să scrii cărţi! În cazul meu, carte, e doar una; prima. Începe lumea să te bage în seamă pe Fb, devii persoană respectabilă, mai ales dacă ai pus şi poza cărţii pe profilul tău, e altceva, tată!
Sâmbătă pe la prânz, prind metroul în ultimul moment, înainte de a se închide uşile cu zgomot şi clipit de bec roşu. Destul de gol, mă aşez lângă o tanti de vreo patruşcinci de ani, îmbrăcată sărăcuţ dar corect, nu de la second, dar sigur de la tarabă, tipul clasic de fostă curvă retrasă din activitate şi cuminţită subit, acum maxim muncitoare la tricotaje, salar de zece milioane, cu un şef bou, care atunci când mai dă şi câte una mică pe gât, o înghesuie pe holul cu becurile arse spre vestiar şi trage puţin de sânii ei uşor căzuţi.
Ooo, Jesus, minune mare! Cucoana citeşte chiar din cartea mea. Mă ridic în picioare ca pentru a-i da doamnei onorul. E pentru prima dată când văd pe cineva cu ea în mână, e înălţător! Aş face o poză dacă ar fi metroul mai plin, să mă pot ascunde după alţii, ca să nu-şi dea seama. Dar oricum nu se cade. Îmi vine să o îmbrăţişez. E chiar drăguţă în simplitatea ei, în fond curăţenia e mai importantă.
Îi sună telefonul, vorbeşte, gesticulează, asta nu-mi prea place, dar se poate educa, iubirea este cea mai bună motivaţie, se anunţă staţia următoare, sper să nu coboare, deja simt plutind în aer o viitoare frumoasă poveste de dragoste; oare cum să o abordez, trebuie să fiu delicat, să nu sperii vânatul. Se opreşte din vorbit, ascultă, ţine telefonul cu umărul, se caută prin buzunare, scoate un pix transparent, din ăla de un leu, dă repede foile de la carte, ajunge la pagina albă de la sfârşit, notează ceva, oare să-i cer şi eu numărul când termină, să-i spun că sunt autorul, poate mergem la o cafea, poate…, harş!, rupe cu zgomot foaia, se ridică, metroul a ajuns în staţie, aruncă cartea pe unul dintre locurile libere şi coboară.
Totuşi, am uitat ceva: e marţi, şi e 13 ianuarie…
Cezar Pârlog este autorul volumului de proză scurtă Flori, fete, fiţe sau băieţi, apărut în anul 2014 la Editura Tracus Arte.