De Citit : Editoriale

Cultura ca pericol public.

| 05 septembrie

„Cand aud cuvantul cultura imi vine sa scot revolverul“

MOTTO: „Inculpatul (n.ns. Voicu Udrea Dan Radescu) a savarsit o infractiune pentru care legea prevede pedeapsa detentiunii pe viata sau pedeapsa inchisorii mai mare de 4 ani si exista probe ca lasarea sa in libertate prezinta un pericol concret pentru ordinea publica.“ Codul de procedura penala al Romaniei.

Göring sau Goebbels? Revine istoricilor sa (se) hotarasca asupra autorului oribilei fraze. Pentru mine are mai putina importanta care dintre criminalii nazisti a rostit-o. Crima ramane crima. Iar aceea indreptata fara jena asupra actului de cultura ataca insasi fundamentele civilizatiei umane.
Problema mea este ca in anul 2012, aici, la noi, nu aiurea, politia romana si procuratura romana l-au considerat pe Voicu Radescu, boemul amfitrion de la „Green Hours“, pericol concret pentru ordinea publica si l-au aruncat in beci, printre talhari si violatori.
Asta, dupa extraordinara descoperire a unor cotoare de bilete insuficient relevate contabil. In timp ce artizanii marilor fraude fiscale zambesc gales pe plaje insorite ori pe la nunti si botezuri.
Voicu Radescu urmeaza, in fond, traditia familiei, asezonata epocilor prin care s-a strecurat chinuit destinul romanilor.
Bunicul, generalul Radescu, ultimul prim-ministru de dinainte de comunisti, si-a gasit scaparea in portbagajul unei masini si a sfarsit printre straini, in exil, pentru a scapa de prigoana.
Tatal a fost arestat de maresal pentru convingerile sale politice.
Acum e randul lui Voicu sa fie tarat intr-un proces, e adevarat, in spiritul vremurilor, dar care ne jigneste istoria.