De Citit : Editoriale

Cu Baba la festival

| 26 septembrie

Nu va suparati, stiti cand e ziua internationala a dreptului de a sti?

Mi-am propus sa nu pomenesc despre Leonard Cohen pentru ca stiti deja tot ce se poate sti despre concertul lui de sambata. De fapt, nu stiu cati dintre oamenii care au umplut Piata Constitutiei au venit la concertul lui Cohen, si cati la templul Cohen. Bag mana-n foc ca toti credinciosii veniti sa se inchine zeului Nostalgic* au adus cate o ofranda sentimentala de impartasit. Puzderia de lacrimi care sclipeau mai ceva ca blitzurile telefoanelor nu era starnita de cantecele de pe scena, ci de cantecele trezite in suflet de vocea de pe scena. Sa avem noi zilnic parte de asa o terapie, am fi un popor care nu s-ar mai dispretui.
Murat Ertel – voce, saz si alte instrumente traditionale cu coarde – a povestit pe scena din Uranus ca asculta muzica romaneasca pe discuri Electrecord. Asta dupa ce a apucat sa construiasca o dimensiune sonora care nu ne-ar fi lasat sa anticipam cuvintele „Electrecord“ si Maria Tanase. Murat, impreuna cu Levent Akman (percutie, sampler) si Çosar Kamçi (darbuka) plimba Baba Zula prin lume. La Bucuresti, in gradina Uranus, au incheiat a doua editie ( si sper sa nu fie ultima!) a festivalului Balkanik. Cei mai iubiti promotori de muzica alternativa din Turcia – cum sunt definiti de dictionare – convertesc „alogenii culturali“ la un folclor de Istanbul bine hranit cu nutreturi nervoase dub/ eletro/ funk.
Deci nu uitati: 28 septembire este Ziua mondiala a dreptului de a sti! Stiu ca pe ceilalti nu-i intereseaza. Dar daca tu vrei sa afli ceva de la o institutie publica, vineri, 28 septembrie, un grup de voluntari lanseaza pentru tine un site: www.nuvasuparati.info In SUA, ultima victorie simbolica a dreptului a sti a dezarmat Casa Alba care a trebuit sa faca publica reteta berii produse pentru Obama. Noi de ce n-am afla de la Garda Financiara cuantumul amenzilor aplicate barurilor din Centrul Istoric?
*Hai ma Tomo, Cohen nu e nostalgic!