De Citit : Editoriale

Contraste

| 03 octombrie

Laba si Bernard Pivot. “Laba, din dragoste pentru Bargau”, sloganul electoral al eternului primar al Bargaielor si “Dictionar din dragoste de vin” al celui ce a realizat zeci de ani emisiunile “Apostrophe” si “Bouillon de culture” pe cel mai important canal tv din Franta. Cate lucruri naucitoare se pot face din dragoste…
Sa-l lasam pe nefericit numitul, dar bine ajunsul primar care, chiar daca pe multe a pus laba, cu vinul n-are treaba datorita conditiilor pedo-climatice de la Bargau, si sa ne intoarcem la ilustrul om de cultura, critic literar si creator de opinie care, nascut in Beaujolais, isi onoreaza originea dedicand o carte vinurilor si, mai ales, “vinului de onoare”. Si mafiotii au onoarea lor de familisti, precum Jupan Dumitrache, dar cea a vinarilor se repereaza prin sticle, pahare, dopuri si evident millésime, iara nu prin gloante in ceafa.
Cartea e o incantare iar cei care nu l-au vazut pe maestrul Pivot pe sticla (a se citi micul ecran) au ocazia sa se adape din izvorul spumos ca o sampanie migalind ori frunzarind paginile cartii (desigur au si sansa de a-mi fi contemporani si de a ma putea urmari pe mine la TVR). Ma obsedeaza fraza prin care se deschide capitolul dedicat Alsaciei: “Numai daca ne gandim la Riesling, la varza murata si la tarta cu prune, putem intelege incrancenarea Frantei de a pastra Alsacia”. Numai daca ne gandim la vinurile de Cricova ori Purcari, la raketi si la curve, putem intelege demersurile unui alt detestabil contemporan. Am zis!