De Citit : Editoriale

Cinci ani alaturi de fluturi

| 26 septembrie

Un film de vazut

Pentru foarte multi dintre noi, o gaina sau o vaca vazute live sunt aproape la fel de fascinante ca ursul sau rinocerul. Cei mai multi dintre orasenii ultimelor doua generatii au luat contact cu animale domestice, furnizoare de carne si lapte, doar in magazine, unde acestea apar frumos transate si ambalate. Imaginea lor in aceste locuri este in general una vesela – in fond nimeni nu ar vrea sa vada ce se intampla in abatoare –, de purcelusi jucausi tinand in copite siruri de carnati sau de vaci umanizate care rad fericite si poarta cercei exotici. Nu este de mirare asadar ca in orice gradina zoologica tarcul porcilor comuni este unul dintre cele mai vizitate. Daca animalele domestice dintre cele mai banale provoaca multora curiozitate, fapturile salbatice ne fascineaza de-a dreptul. Un entomolog si-a petrecut patruzeci de ani studiind specia de fluture Monarh care pleca toamna in roiuri de sute de milioane din Canada, nu se stia unde, si revenea primavara, nu se stia de unde.
Dupa patru decenii, cercetatorul a descoperit ca delicata ganganie migra 3000-4000 de kilometri pana in Mexic, unde petrecea iarna, si se intorcea in nord tot atata drum. Acum cinci ani, un regizor britanic a pornit si el in urmarirea roiurilor de fluturi Monarh, impreuna cu o echipa inarmata cu cele mai sofisticate scule de filmat in high definition si 3D. Dupa acesti cinci lungi ani, a rezultat filmul 3D “Flight of the butterflies“.
Trailerul ne indica o minune cinematografica, nu numai din punct de vedere tehnic, ci si al povestii despre o natura miraculoasa imposibil de descifrat de catre biata noastra minte omeneasca. “Flight of the butterflies” a avut premiera mondiala saptamana trecuta la Smithsonian Institute si va ajunge in cinematografele 3D din lume in lunile urmatoare. Un film care merita vazut.