De Citit : Editoriale

Cautatorii de absolut

| 03 august

Exista intotdeauna resurse nebanuite.

Cautatorii de aur au scobit dealurile. Cautatorii de petrol au gaurit campul. Cautatorii de diamante au stramutat paraul. Acum, iarba a crescut, firicelul de apa si-a regasit matca, oamenii au astupat gaurile. Dupa vuietul care a durat ani buni, linistea nu e intrerupta decat de caini si gaste, Crasma zace-n soare, iar cei cativa tarani, cu cei cativa lei, se indeamna ori la o bere populara, ori la o cinzeaca. Preotul trece agale, salutat piezis de babe. Invatatorul iese cu bicicleta de la primarie. Politistul isi ridica, asudat, chipiul si-si sterge ceafa cu o batista cadrilata.
Banii stransi din concesionari si vanzari s-au risipit in patru vanturi. Ion si-a luat un yacht. Care zace in sopron. Veta si-a luat mobila de nuc si de cires si oglinzi de Murano. A umplut camera de oaspeti. Primarul a investit in actiuni. Desi promiteau un profit de 100%, nu a reusit niciodata sa ia legatura cu firma de brokeraj. Nu si-a pierdut speranta, rade si acum de politaiul care si-a cumparat un Ferrari. Masina a ruginit in sant, caci Gica nu are bani s-o repare, dupa ce a aruncat chipiul si s-a urcat beat la volan. Nimeni nu a fost ocolit, insa banii n-au dat roade. S-au scurs ca apele diamantine. Dupa ce s-au frecat la ochi, satenii au revenit, fara regrete la viata de dinainte. Dar au ramas cu o scarba secreta fata de animale si unelte.
Doar copiii, care n-au inteles mare lucru, nu au apucat sa regrete ceva. Se joaca exact ca inainte, cu te miri ce si, rareori, printre jucariile din praf, poti zari un Jaeger leCoultre stirb, un iPad crapat, o valijoara Samsonite fara clape, un televizor portabil spart si, cel mai adesea, jenti ruginite. Exact in miezul zilei acesteia, din capul satului, se ridica o tramba de fum. E o masina lucioasa, cu un difuzor deasupra. Si, brusc, satul invie.