De Citit : Editoriale

Buena Vista Social Club pleaca acasa

| 30 aprilie

Adevaratele despartiri sunt duble

Adevaratele despartiri, alea fara crutare se petrec atunci cand unul pleaca iar celalalt nu poate pleca. Scuze, s-ar putea sa nici nu va intereseze ce trairi imi starneste vestea ca grupul cubanez Buena Vista Social Club (BVSC) si-a inceput turneul de adio si ca vor canta la Bucuresti pentru ultima oara pe 28 iunie, la Sala Palatului. Ascult cu simpatie muzica lor, fara a fi un mare fan. Ah, dar uite ca am comis o greseala de amator: BVSC nu este un grup. Este un spatiu al recunoasterii si reamintirii. Clubul Social Buena Vista a functionat in Havana suficiente decenii – incepand din anii 1940 – ca sa prinda radacini in sufletul cubanezilor; asa ca, desi la inceputul anilor ’90 clubul nu mai exista, ideea unui album cu artistii veterani care cantasera pe scena clubului a spart. Inregistrarea s-a numit “BVSC” si a avut un succes international iute valorificat si intr-un format live. Artistii fiind veterani nu puteau fi intotdeauna aceiasi, aceeasi era numai bucuria redescoperirii unei epoci muzicale. Nicidecum a unei epoci politice.
Cuba ramane unul dintre ultimele regimuri totalitare din lume. Nu cred ca turneul international al unui spectacol de preamarire a fratilor Castro ar produce aceleasi efuziuni de simpatie ca BVSC. Asta stiu si securistii lui Castro de-i lasa sa circule numai pe muzicieni in afara Cubei.
Eu am avut sansa sa vizitez Cuba. Nu Cuba turistica – la Varadero plajele de nisip au 20 de kilometri – ci Cuba dizidentei. Am intalnit cateva zeci de oameni foarte curajosi pe care nu-i cunoaste nimeni – in afara de securitatea lui Castro care-i ridica de la domiciliu. As vrea sa va povestesc despre ei aici, dar nu indraznesc pentru ca mi-e teama ca sunteti fani doar* concerte. Si uite, desi nu sunt fan BVSC, mi-e ciuda ca se retrag, pentru ca era ultimul contact care mi-era accesibil cu o lume in care nu ma mai pot intoarce cat timp securistii lor vor fi la controlul pasapoartelor.
*daca e cineva curios, sa ma incurajeze cu un mesaj pe FB meu.