De Citit : Editoriale

Batalia pentru Arctica

| 19 mai

Marile puteri sunt gata la orice pentru controlul bogatiilor din Arctica. Exploatarea lor devine posibila odata cu incalzirea globala si topirea gheturilor.

Citand telegrame diplomatice date publicitatii de Wikileaks, organizatia ecologis­ta Greenpeace trage semnalul de alarma. SUA si Rusia, dar si Canada si tari din nordul Europei, sunt pe picior de razboi, gata sa se bata pentru energiile fosile din Arctica. Oficial, toate bune si frumoase, la Nuuk, in Groenlanda, s-au reunit opt tari pentru a discuta despre viitorul regi­unii. Pe ordinea de zi, caile de navigatie, pescuitul, turismul si bineinteles exploatarea resurselor miniere si petroliere.
Au fost prezenti inclusiv reprezentantii grupurilor etnice autohtone. Dar sub decla­ratiile de genul “peace & love”, vom coopera si “vom face totul” pentru proteja­rea mediului, apare o realitate total dife­rita…
Un document publicat de Wikileaks arata cum a ordonat partidul Rusia Unita, al lui Vladimir Putin, o expeditie, aparent organizata de un aventurier particular, cu scopul de a implanta drapelul rus in ini­ma Arcticii. Groenlanda, cea mai mare supra­fata terestra din Arctica, apartine inca de Danemarca, avand o autonomie sporita din 2009, si ar putea deveni independenta. Greenpeace reproduce o nota diplomatica americana care afir­ma ca “influenta noastra sporita asupra locuitorilor din Groenlanda ii va incuraja sa reziste, sa nu faca o alegere nepotrivita(!) intre SUA si Europa”. Intr-o alta nota, primul ministru al Canadei afirma ca o prezenta NATO in Arctica risca sa acorde unor membri “non arctici” ai aliantei, influenta intr-o zona care nu-i priveste(!) Din cauza mirosului de petrol, cei mari au inceput sa-si arate muschii si coltii. Nici nu le pasa ca, pana la sfarsitul secolului, nivelul oceanului ar putea creste cu 1,6 metri din cauza topirii gheturilor. Scapa cine poate!