De Citit : Editoriale

Au sparlit un cerc olimpic

| 25 august

In timpul jafurilor de la inceput de august, britanicii s-au temut nu numai pentru marfa din pravalii, ci si pentru securitatea Jocurilor Olimpice din 2012.

Un pusti cu fata intunecata, din cauza umbrei de la gluga, nu din alt motiv, fuge cu unul din cercurile olimpice sub brat… Imaginea ilustreaza destul de bine spaima pe care au tras-o autoritatile britanice in timpul recentelor incidente, cu gandul ca s-ar putea sa ramana cu stadioanele goale la olimpiada de peste un an… Nu cumva baietii si fetele de dupa blocurile cenusii, care la Londra mai au si culoarea caramizii, se vor gandi si peste un an sa iasa la o tura de shopping gratuit prin magazinele de marca? Premierul David Cameron a tinut un discurs despre falimentul moral si necesara regasire a valorilor sociale, in timp ce judecatorii lucrau zi si noapte, ca sa-i bage la parnaie, indiferent de varsta, de antecedente si de gravitatea faptelor, pe toti cei dovediti ca au participat la jafuri… 6 sticle de apa plata furate, 6 luni la mititica!
S-a ajuns si la 4 ani inchisoare pentru "incitatori", cei care au chemat la razmerita pe F*B* si alte retele sociale. La care se mai adauga si amenintarea cu evacuarea din locuintele sociale, la adresa celor care s-au lasat surprinsi de camerele de luat vederi care impanzesc Londra si celelalte orase britanice. In regula, ce au facut acesti “hoodies”, baietii si fetele cu gluga care se credeau urmasii lui Robin Hood, este in-to-le-ra-bil! Problema este ca prea putini oameni politici si comentatori au depasit discursul moralizator, pentru a vedea care sunt cauzele sociale ale fenomenului. Cum sa traiesti, cu foarte putine resurse si la fel de putine perspective, intr-o societate in care totul este extrem de scump, de la studii pana la chirii si mancare? Intrebarea, valabila in multe tari, ar putea deveni chiar o disciplina olimpica…