De Citit : Editoriale

AraabMusik – Electronic Dream

| 12 august

Gangsteri in 2011
Daca stau bine sa ma gandesc, n-am mai scris de vreun album de hip-hop ispravit de pe la Mos Def. Pe de alta parte, nici n-a mai aparut ceva sa ma dea pe spate. Pana cand, acum cateva saptamani dau de o filmare mai indie un pic, cu Busta Rhymes care se uita extaziat la un baiat aplecat asupra unui MPC.
Acum, ma simt un pic obligat sa fac o paranteza: AKAI MPC este scula fara de care hip-hop-ul n-ar fi sunat niciodata cum suna acum. Are un design foarte simplist si deja emblematic, care permite utilizatorului sa foloseasca acele mici pad-uri ca pe niste elemente de percutie.
Revenind la domnul Araabmusik! E, stiti voi cum sunt virtuosii Ia instrumente? Violonisti, pianisti care fac o arta din interpretare? Care te lasa cu gura cascata atunci cand pun mana pe instrument? Care te hipnotizeaza iremediabil atunci cand incep sa cante? La care te uiti tamp nevenindu-ti sa crezi? E, la fel este si cu Araabmusik asta.
Daca o sa aveti curiozitatea sa cautati pe youtube, o sa vedeti niste filmulete cu dumnealui incredibile. Iar albumul "Electronic Dream" este pe masura. Cred ca cel mai usor il pot descrie ca fiind "periculos". Este o muzica facuta cu mult zvac, apasata si cu o coerenta si control al sunetului senzationale. Partea de percutie batuta de mana este de mare maiestrie iar unele teme muzicale, cunoscute de altfel sunt deconstruite si rearanjate milimetric si foarte natural. Ca si cum Araabmusik ar spune: "da, dragut, dar eu as fi facut asa".
Albumul este strict instrumental, dar nu cred ca ar fi fost loc si de voce in el. Paradoxal, unul din cele mai bune albume de hip-hop din ultima vreme nu are parte vocala. Daca va da mana sa-l ascultati pe Araabmusik, garantez satisfactie! V-am pupat!