De Citit : Cărți

Kebra Nagast – Biblia Etiopiana

| 11 aprilie

Volumul de fata contine o traducere completa a faimoasei lucrari etiopiene Kebra Nagast, adica Gloria regilor (Etiopiei). 
Lucrarea aceasta a fost la mare cinste in Abisinia timp de cateva secole, iar in toata tara a fost, si inca mai este, venerata de oameni ca detinand dovada finala a descendentei lor din patriarhii evrei si a inrudirii regilor lor, pe linia lui Solomon, cu Hristos, Fiul Domnului. 
Importanta cartii, atat pentru regii, cat si pentru poporul din Abisinia, este infatisata cu claritate de scrisoarea Regelui Ioan al Etiopiei catre raposatul Lord Granville in august 1872. Regele spune: "Exista o carte numita Kivera Negust care contine Legea intregii Etiopii, iar numele Shum-ilor (adica ale Sefilor), ale Bisericilor si ale Provinciilor sunt in cartea aceasta. Te rog sa afli cine are cartea si sa mi-o trimiti, pentru ca in tara mea poporul nu se va supune ordinelor mele fara ea.” 
Kebra Nagast este o mare depozitara de legende si traditii, unele istorice si unele avand un caracter pur folcloric, derivate din Vechiul Testament si din scrierile tarzii rabinice, precum si din izvoare egiptene (atat pagane, cat si crestine), arabe si etiopiene. 
Nu stim nimic despre istoria timpurie a compilatiei, a alcatuitorului ei si a editorilor ulteriori, dar principala baza a celei mai vechi forme a ei au fost traditiile curente in Siria, Palestina, Arabia si Egipt din timpul primelor patru secole ale erei crestine. 
Cantarind cu grija tot ce a fost scris de Dillmann, Trump, Zotenberg, Wright si Bezold si luand in considerare probabilitatile continutului, nu vom gresi foarte tare daca vom atribui compunerea celei mai timpurii forme din Kebra Nagast secolului 6 d.Hr.
KEBRA NAGAST. BIBLIA ETIOPIANA
EDITURA CARTIER
Traducere: Felicia Andreca si Liviu Papuc